Skytjenester er en spennende form for outsourcing, som samtidig har blitt så naturlig at de aller fleste ikke tenker på det som et outsourcing-valg. I dag er det dessuten alt flere programvarer og andre tjenester som bare tilbys som en skyløsning. Det er viktig å huske på at skyløsninger ikke bare handler om å erstatte lokale servere og maskinvare, og på den måten outsource drift av maskinparken, men i like stor grad også om å åpne opp for at prosesser enklere kan utføres i skyen. Når selskapet benytter en standardisert infrastruktur er det mye enklere for eksterne parter å koble seg på og støtte bedriften med utvalgte forretningsprosesser.
Hvordan forandrer skytjenester outsourcing?
Det er til å begynne med viktig å huske på at en skytjeneste i sin enkleste form egentlig bare er en løsning der en ekstern part drifter servere og infrastruktur, som en kunde oppretter en forbindelse til. Med den definisjonen er det mulig å hevde at leverandører av serverdrift har tilbudt skytjenester i mange tiår, men det er hovedsakelig tjenester fra Amazon, Google og Microsoft som vi tenker på i dag.
Store selskaper som Netflix bruker utelukkende infrastruktur i skyen, all strømming av video til Netflix-kunder skjer via Amazons AWS-servere. Netflix har selvfølgelig et helt spesielt kundeforhold med Amazon, men det sier noe om kapasiteten til disse løsningene i skyen. Det gir helt enkelt sjelden mening å bygge egne servere lenger.
Et eller to steg videre er det også mange selskaper som benytter forretningssystemer som kjører i skyen. Til å begynne med var disse tjenestene hovedsakelig tiltenkt små og mellomstore selskaper, men i dag kan til og med gigantiske forretningssystemer som SAP kjøres utelukkende i skyen.
Fallgruver ved bruk av skytjenester
Det finnes selvfølgelig noen utfordringer og fallgruver ved bruk av skytjenester, selv om en løsning i skyen fremstår som et naturlig valg i de aller fleste situasjoner.
- Noen vil fortsatt hevde at det vil være tryggere med lokale servere, med tanke på nedetider eller problemer med internett. Det er viktig å sette seg inn i hva skyleverandøren lover av oppetid, de aller fleste har opp mot 100 % tilgjengelighet. I tilfelle store forstyrrelser med internett vil det uansett ikke være spesielt mye som fungerer som normalt i bedriften?
- Spesielt myndigheter og større organisasjoner kan møte utfordringer med lagring av personopplysninger og andre sensitive data. Det er ikke alltid tilfelle at det er greit at disse dataene lagres på amerikanske servere, og det er flere norske kommuner som har fått problemer med bruk av for eksempel Google Docs. Samtidig legger alt flere leverandører til rette for egne løsninger der data lagres på norske servere.
Integrasjon med andre tjenester
Flere leverandører som møtes på en skytjeneste er en annen spennende mulighet som følger med bruken av en felles plattform i skyen. Det gjør det mulig med outsourcing «on demand», der det for eksempel er mulig å kjøpe regnskapstjenester på en felles plattform. Det gjør outsourcing tilgjengelig for mange nye selskaper, på en enkel og forutsigbar måte. Fremtiden er helt enkelt i skyen.